Chammana Jenatsch – Februar 2020

Kot vsi, imam tudi jaz, v teh casih samoizolacije, nekaj vec casa za leposlovje… seveda branje le tega in nekoliko manj tudi za pisanje temu priblizka 🙂

Turno-smucarske-visokogoske koce se v Svici odprejo glede na razmere nekje v sredini februarja – tako smo se s Klaro in se par prijatelji iz SAC kluba (na mestu gre zahvala Wolfgangu za dobro organizacijo) odpravili na otvoritveni turno-smucarski vikend v Graubunden, v znano koco Jenatsch, ki se nahaja v kotlini na 2652 m obkrozena z zanimivimi vrhovi. Zanimivost: koca lezi sredi vadbisca artilerije, 2x letno je sirse obmocje zaprto, ker se izvajajo strelske-topovske vaje.

Prevoz na izhodisce na prelaz Julia opravimo z vlakom do Chura in nato postnim avtobusom do Bivia (kjer smo prvi del poti nagneteni kot sardele, ker isti avtobus oskbuje tudi priljubljeno smucisce Arosa-Lenzerheide z novimi smucarji), za zadnji del poti na prelaz pa narocimo alpski-taksi (kombi). Prelaz Julia-2284 m je prevozen celo leto, ker je to glavna cestna povezava do St. Moritza in je dobro izhodisce za ture.

Ko se na prelazu razpakiramo, je ura ze 10:30, zato kaj hitro nadaljujemo proti vrhu Piz Surgunde (3195 m). Vroce je, priblizno +5 °C, predvsem zaradi zahodnika, ki piha ze kak teden in bo mesal strene tudi v naslednjih tednih. Posledicno je vrsni greben brez snega (in ledu), torej smucke na hrbet in pazljivo precenje grebena do sedla nad zaplato ledenika, odkoder lahko v enem kosu odsmucamo do doline pod koco. Za zadnjih 100-200 m do koce ponovno namontiramo koze… kjer se koncno lahko odzejamo in ze nastrpno pricakujemo vecerjo – tradicionalni Ghackets mit Hoernli (svedrcki z bolonjsko omako in jabolcno cezano). V koci je poleg nas se nekaj zgodnje-sezonasev, koca je priblizno tretinjsko zasedena.

Izmed precej zanimivih vrhov, glede na razmere, za naslednji dan izberemo Piz Calderas (3397 m) in zahodni vrh Tschime da Flix (3301 m). Ker je vzpon preko ledenika Vadret Calderas si nadenemo pasove za vsak slucaj. Ledenik nima znanih razpok in je dobro zasnezen, tako je nevarnost padca v razpoko majhna. Vzpon na Piz Calderas mine brez posebnosti, vreme se nekoliko poslabsa in veter precej ojaca. Iz vrha je priblizno 100 m kar strmega do 40° smucanja, nato pa sledi precenje do Flixa. Snezna podlaga ni prav debela (spihana), kar povzroci precej groznih trenutkov (in prask na smuckah). Na vrhu Flixa se ponovi zgodba prejsnjega dne – smucke na ramo, … nato pa sledi kar izpostavljeno oddrsavanje po sneznem jeziku, ki prekriva greben, v smeri Fourcle Flix (luknja Flix). Nadaljujemo za Agnelovim vrhom (Piz’d Angel) in preko Agnelove luknje (Fourcla d’Agnel) odsmucamo po zelo tezkem snegu nazaj do izhodisca. Na zalost ne dobimo pravocasno mobilnega signala za priklic alpskega taksija, zato ga lahko poklicemo sele, ko smo ze skoraj pri izhodiscu. Minute pricakovanja se vlecejo kot spageti, kar velja tudi za naslednje 3h domov. Tokrat iz avtobusa presedemo ze prej, v Tiefencastlu, v izogib gneci, ki smo ji bili prica ob prihodu. Tveganje se izplaca in tako lahko v miru uzivamo svoj sedez na vlaku, se nickaj v senci prihajajocih izolacijskih casov. Vse narejene ture so ocenjene po svicarski turno-smucarski lestvici z WS (PD).

Koca se nahaja tudi na Graubündenski Haute Route, ki poteka priblizno takole:
1. a etapa: Davos (taxi ->) – Tschuggen – Schwarzhorn – Radüner Rothorn – Grialetschhütte (~1400 vm)
varianta 1. etape: Zernez (taxi ->) – Crastatscha Suot – Val Sarsura – Piz Sarsura – Grialetschhütte (~1700 vm)
2. etapa: Grialetschhütte – Piz Grialetsch – Scalettahorn – Keschhüutte (~1200 vm)
3. etapa: Keschhütte – Piz Kesch – Es-Cha (~800 vm)
4. etapa: Es-Cha – Fuorcla Gualdauna – Albulapass – Preda – Alp Mulix – Piz Laviner – Jenatschhütte (~1500 vm)
5. etapa: Jenatschhütte – Piz d’Err – Tinizong (700 vm) (oz ~1300 vm s Piz Calderas)

Mogoce se bom Graubundenskega precenja lotil v eni od prihodnjih zim :D, do takrat pa lep pozdrav iz Svice!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja