Krn: Centralna grapa, 28.1.2018

V nedeljo, 18. januarja, smo se Aleksij Kraljič, Marko Kravos in Jana Piculin odpravili v severno steno Krna, ki ponuja nekaj kratkih smeri, zanimivih predvsem pozimi.

Turo smo začeli na planini Kuhinja in ker se je obetal sončen in prijetno topel zimski dan, smo v hrib tekmovali s številnimi pohodniki in turnimi smučarji, ki so večinoma na še položnejšem delu zavili v levo, proti Gomiščkovemu zavetišču. Sami smo jo udarili naravnost proti Krnski škrbini, preko katere smo se spustili na severno pobočje in prečili levo pod steno. Odločili smo se preplezati najizrazitejšo Centralno grapo (45-50°) ter upali, da bodo razmere dobre in nam bo tako ostal čas za še kakšno smer.

V spodnjem delu grape je bila nasuta precejšnja količina mehkega, nepredelanega snega. Višje, kjer se naklonina dvigne, pa so se menjali pasovi mehkega in trdega predelanega snega. Napredovali smo kar hitro in kmalu smo bili pod vrhom, kjer ima grapa dva izstopa: proti levi se dvigne v kratek kamin (IV, 10m), ki pa se mu lahko izogneš po snežni strmini na desno.

Razmere v kaminu so delovale obetavne, zato je Aleks kot prvi in najbolj zagnan zavil levo in kar nenavezan preplezal tistih nekaj vertikalnih metrov. Ob izstopu pa ga je pričakal sipek sneg, ki ga je s cepini lahko le odkopaval, zato se je previdno vrnil, da smo uredili sidrišče. To opravilo nam je zaradi nerodnosti in mehkega snega vzelo kar nekaj časa in ko je Marko kot zadnji poskušal podreti sidrišče in za nama izplezati na greben Krna, je bila matica na vponki že globoko zamrznjena. Omehčati je nista uspela niti topla sapa in vroč šipkov čaj, ki pa je za nami pustil sumljive rdeče madeže v snegu. Upamo, da ti niso preveč prestrašili kakšnih mimoidočih 🙂

Tako smo greben in nato vrh Krna dosegli v poznih popoldanskih urah, kor zadnji od množice nedeljskih obiskovalcev. Ker je bila plošča ves dan obsijana s soncem, je bil sneg prav pomladno južen in pešaka sva globoko obžalovala, da še nisva investirala v nakup opreme za turno smuko. Je pa vseeno nastalo nekaj prav idiličnih fotografij, ki jih najdete v galeriji.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja