Predstavitev

Alpinistični odsek je namenjen vsem, ki ljubijo gibanje v vertikali, pa naj bo to plezanje v strmih previsih, iskanje prehodov čez divje gorske grebene, zabijanje cepinov v zaledenele slapove ali spuščanje po svežem pršiču. Predvsem pa so na odseku dobrodošli vsi, ki to radi počnejo v dobri družbi.

Trenutno je na odseku aktivnih preko 35 članov različnih stažev: alpinističnih inštruktorjev, alpinistov, starejših in mlajših pripravnikov.

Dejavnost odseka

Dejavnost odseka je tekom celega leta pestra in razgibana. Spomladi, poleti in jeseni opravimo največje število vzponov v skalnih smereh. Plezamo v domačih in tujih gorah, večkrat nas pot zanese v Karnijske Alpe in v Dolomite. Pozimi se podamo v kombinirane in ledno snežne smeri ter zaledenele slapove pri nas in v tujini.

Ko vremenske razmere ne dopuščajo plezanja v visokih stenah, treniramo v okoliških plezališčih. Poleti v Vipavski beli, Drnulku, Čiginju ali Senici, pozimi pa na Lijaku, v Vipavi, Ospu, Črnem Kalu ter v bližnjih italijanskih (Doberdob, Costiera, Napoleonica) in istrskih plezališčih.

Pozimi kondicijo ohranjamo tudi na umetnih stenah na sedežu društva, v športni dvorani Osnovne šole Milojke Štrukelj (kjer se pleza “na štrik”) in na DEŠu v Šempetru pri Gorici.

Redno organiziramo alpinistično šolo, ki je namenjena pridobivanju osnovnih znanj za varno osvajanje visokogorskih vrhov, plezanje v plezališčih in hribih poleti in pozimi ter vodi v pridobitev naziva “mlajši alpinistični pripravnik”.

Nekaj svojega prostega časa namenjamo tudi urejanju in vzdrževanju okoliških plezališč Lijak, Dolga njiva in Drnulk.

Večkrat se odzovemo “klicu na pomoč” matičnega Planinskega društva (PD Nova Gorica) in pomagamo pri vzdrževanju planinskih koč in poti.

Tabori in druženja

Redno organiziramo tabore, srečanja in druženja, kot je Spominski tabor v Lepeni, ki poteka prvi vikend v avgustu, ko se z vzponi v gorah doline Trente in okrog Vršiča poklonimo našim prijateljem, ki so izgubili življenje v gorah.

Vsako leto se za več dni odpravimo v Dolomite in Paklenico ter izvedemo kak tabor v domačih gorah ali takoj za mejo.

Za Martinovo organiziramo tekmo v športnem plezanju v plezališču Dolga njiva, ki je namenjena druženju plezalcev in alpinistov v prijetnem, sproščenem vzdušju. Tekma se zaključi s peko kostanja in pokušino mladega vina.

Novembra, ob koncu alpinistične sezone, poteka tradicionalen tek na Krnska jezera, kjer privre na dan bojevitost naših najbolj zagrizenih tekačev, ki se potegujejo za osvojitev novega časovnega rekorda. Ta priložnost je namenjena druženju s člani ostalih primorskih alpinističnih odsekov ter proslavitvi pravkar zaključene in otvoritvi prihajajoče alpinistične sezone.

Člani odseka se udeležujejo tudi odprav v sodelovanju z drugimi odseki ter taborov za alpinistke in perspektivne alpiniste v okviru PZS.

Kako postati član AO Nova Gorica

Vsi ljubitelji gora in plezanja  se nam lahko pridružite na našem odseku. Pogoj za članstvo v Alpinističnem odseku je opravljena alpinistična šola, podpisana pristopna izjava in plačana članarina za tekoče leto pri PD Nova Gorica.

V kolikor ste alpinistično šolo že opravili pri drugem alpinističnem odseku in imate potrdilo, vam šole ni potrebno ponovno opravljati pri nas. Zadostuje predložitev potrdila, podpis pristopne izjave in poravnana članarina za tekoče leto na PD Nova gorica.

Kje dobite informacije o AO?

Dobite nas vsak četrtek zvečer po 20. uri* v prostorih planinskega društva Nova Gorica (Bazoviška 4, 5000 Nova Gorica).

Za vse informacije v zvezi z Alpinističnim odsekom ali alpinistično šolo se lahko obrnete na načelnika Alpinističnega odseka Roka Mirta (Borisa).

*(v poletnem času je ura sestanka 20.30, v zimskem času pa 20.00)