Slapovi v Pontresini

Pred nekaj dnevi sem iz domovine prejel prijazno pismo, po katerem je nastal tale prispevek.

Verjamem, da smo ze velikorat slisali o kratki sezoni slapov, no jaz moram rect da je bila tokrat kar idealna in se kar traja. Tukaj bom opisal dva zanimiva slapova v blizini Pontresine v Svici. Za tiste, ki jim geografija nagaja, naj omenim da se Pontresina nahaja v senci Bernine.

Torej za vikend 23.-24.1.21 smo se dve navezi iz Zuriha odpravili v dalnji Egandin (cca 3.5h voznje), kjer sta bila nasa cilja slap Pontresina (III, WI3, 380m) in slap God de la Resgia (III, WI 3+, 240m). Vremenska napoved je bila izjemno slaba, oblacno s snezenjem in pod -15 stopinj. Iz petka na soboto je padlo obilno snega, kar nas je malo skrbelo navkljub dejstvu, da sta slapa in dostop plazovno neizpostavljena.

Jaz sem prvi dan plezal z Ullo slap Pontresina, ki naj bi spadal v Top50 v Svici, no ja, verjamem da je lahko dober ampak pri nas ni bil v najboljsih razmerah, saj je bilo slisati in videti potok, na mestih pa je bilo mogoce led prebiti do deroce vode. Po dobrih 2h sva bila ze na vrhu, kjer se je celo razjasnilo in so Haribo medvedki se kako prijali. Sestopi se lahko cez gozd direktno v Pontresino, kjer smo spali v hostlu.

Drugi dan sva vstopila v slap God de la Resgia, ki se nahaja cca 2 km juzno. Dostop sta zgazila ze Javi in Max (druga nasa naveza), kjer sta porocala o mukotrpnem delu in gazenju do pol trebuha. Ne vem ali sta pretiravala, da bi jima castila za pivo? No vsekakor je bil dostop uhojen po vsaj meter debeli plasti novega snega. Sledila je fantasticna plezarija v 6 ali 7 raztezajih, ki je je bilo kar prehitro konec. Pred pes sestopom je sledila se malica s panetonom in izvrstnim pogledom: tako so stali v vrsti Piz Boval, Piz Morteratsch, Bernina in plato Bellavista.

Teli slapovi so dalec od Zuriha in hkrati res blizu Italije in je prav mozno, da zaradi trenutnih razmer nismo imeli v slapih prav nobene druzbe. Lepo je bilo.

Zdomski pozdrav!

Eden odgovor na “Slapovi v Pontresini”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja