Prvomajski tabor v Arcu

Vtisi udeležencev

V petek 29.4. popoldne smo se se dopeljali proti Arcu na prvi tabor po koncu alpinistične šole.

Po prihodu v kamp smo postavili šotore in pojedli večerjo, ki so nam jo prijazno pripravili drugi člani odseka, ki so bili tam že pred nami. Na hitro smo pregledali plezalne vodničke in v poplavi smeri sem izbor prepustil Roku, ki mu je najbolj zadišala smer Cesare Levis (VI+/V+ AO, 300m), označena kot zelo lepa smer, kar so potrdili tudi drugi ki so jo že preplezali.

Naslednje jutro sva se tako z Rokom odpravila proti smeri pod katero sva bila po pol ure hoje od kampa in okoli 10h začela plezati. Začetek je zgledal lahek, zato sva se odločila da ga probava preplezati nenavezana, kar je Roku tudi uspelo, sam pa sem ga raje počakal, da mi je spustil štrik, saj sem na sredi raztežaja prišel do giba, kjer bi raje videl da sem varovan.

Sledila je zoprna hoja po majajočih se kamnih naloženih z zemljo in kmalu sva bila na prvem štantu kjer sva se navezala. Za prvo bolj resno smer sem vodstvo prepustil Roku, ki je smer v celoti preplezal kot prvi. Po začetnih lažjih raztežajih se kmalu znajdeva pod streho, ki je predstavljala detajl smeri, čez katero pa se lahko tudi potegneš z pomočjo nameščenih vrvi in zank. Čez streho sem se vlekel po kompletih in tudi preizkusil, če metulj zdrži mojo težo in jo tudi je.

Od tu naprej so sledili raztežaji s konstantno težavnostjo V, kjer sem si kar nekajkrat potegnil čez komplete in usedel v pas medtem ko je Rok živčno pogledoval proti klinom v sidršču če bojo zdržali mojo težo. Smer v tem delu večinoma poteka zajedi in proti koncu po plošči, konča pa se z nekoliko lažjim raztežajem s prečko v levo in okoli 19h izstopiva iz smeri. Sledi še krst za prvo bolj resno preplezano smer in nato sestop nazaj proti kampu kamor prispeva okoli 20.30 kjer naju pričaka gurmanska večerja.

Smer mi je predstavljaja kar velik izziv, saj je plezanje večinoma zelo izpostavljeno in pa tudi težavnost kar noče popustiti, zato me je vajenega le krajših frikovskih smeri kar utrudila. Sicer pa je bila izkušnja super sploh z tako potrpežljivim soplezalcem, ki je prenašal mojo počasnost.

Nedelja je bila v pričakovanju dežja namenjena bolj frikanju dokler bo vreme pač zdržalo. Odplezali smo par smeri in se naučili kaj pomeni, da je smer zlizana, del popoldneva pa smo v lovu za ugodnimi cenami preživeli v trgovinah.

Zadnji dan smo dobršen del dopoldneva porabili, da smo plačali kamp, potem pa se odpravili plezat daljše smeri. Od vseh smeri smo se kar tri naveze zapodili v sektor Parete del Limaro v smeri, ki imajo skupen vstop zato smo se že na začetku čakali. Tokrat sem celo smer plezal kot prvi, Rok in Jernej pa sta sledila. Plezali smo smer Amazzonia (5c, 250m), ki je v celoti navrtana in res lepa, večinoma pa poteka po platah. Med plezanjem smo lahko uživali v zvokih hupe delovnih strojev, ki so prenavljali cesto pod nam in poskušali dekodirati kaj pomeni določeni zaporedje zvočnih znakov. Po dobrih štirih urah plezanja smo sočasno z navezo Mitja – Iza – Kim izstopli vsak iz svoje smeri, si vzeli kratko pavzo in odhiteli proti dolini.

Jan Ferjančič


Kljub vmešavanju vremena je tabor solidno uspel. Izmed na desettisoče spoliranih grifov in stopov nam je uspelo izbrati relativno nezlizane smeri, ki so bile bolj kratke ampak prav lepe narave. 

Žal mi je le, da sem poleg vse opreme za plezanje, kuhanje, spanje, pranje in hranjenje s seboj prinesel še prehlad vseh prehladov, ki mi je grenil dneve pred, med in po taboru. Dobili smo tudi nekaj dobrih idej za morebiten povratek.

Marko Kravos


Po desetih letih ponovno v Arcu. Zanimivo, kako slab spomin ima človek, vse se mi je zdelo bistveno drugače. Zame je bil to prvi resen tabor po dolgem času, saj sem moral lanskega izpustiti zaradi službe. Družba je bila super, kak dan več tudi ne bi škodil.
Hvala Janu, da se mi je pridružil v smeri, čeprav je bila nekoliko težka, Kim, ker sta potrpela tudi nekoliko daljšo pot :), ostalim pa za fajn družbo.

Rok Mirt

Vzponi

29.4.2022: Mitja Mikuž, Iza Abramič, Jernej Rijavec, Piccolo Dain smer Le Strane Voglie di Amelie (250m, 5c, 3h).
30.4.2022: Rok Mirt, Jan Ferjančič, Pian dela Paia smer Cesare Levis (350m, VI+/V+, A0, 8h)
30.4.2022: Mitja Mikuž, Kim Prinčič, Croce di Ceniga smer Follia d’estate (120m, 6a, 2h)
30.4.2022: Jana Piculin, Marko Kravos, Piccolo Dain smer Le Strane Voglie di Amelie (250m, 5c, 3.5h).
30.4.2022: Zlatko Koren, Tanja Koren, Katarina Koren, Mandrea smer Nataraj (300m, 6c, 6b+, A0, 4h)
2.5.2022: Mitja Mikuž, Iza Abramič, Kim Prinčič, Parete della Centrale smer Moon bears (250m, 5c, 5h)
2.5.2022: Jernej Arčon, Danijela Medveš, Parete della Centrale smer Orizzonti Dolomitici (250m, 5b, 4h)
2.5.2022: Rok Mirt, Jan Ferjančič, Jernej Rijavec, Parete della Centrale smer Amazzonia (250m, 5c, 5h)
2.5.2022: Jana Piculin, Marko Kravos, Croce di Ceniga smer Crucis (150m, 6b. 3h)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja