Jugozahodni raz Mangarta

Za nekatere dela prost petek sva z Izo izkoristila za obisk JZ raza Mangarta. Že v četrtek zvečer sva se odpeljala na Mangartsko sedlo, kjer smo nekateri preizkušali nove spalke drugi pa testirali letno spalko v kombinaciji z opeklinami koprive za dodatno ogrevanje. Zjutraj se nama z ustajanjem ni mudilo, saj naju mraz nekako ni prepričal, da bi se skobacala iz avta in sva si zato raje privoščila kako kavo več. Okrog 9h sva se le odpravila proti steni. Dostopala sva po travah takoj desno iz parkirišča, kjer so naju po mrzli noči hitro ogreli sončni žarki. Po debele pol ure hoje sva pod smerjo, kjer pa naju je ena naveza na račun kafetkanja prehitela.  

V prvi raztežaj, v katerem naju oba lepo zanohta, nekaj čez 10. uro prva vstopi Iza. Po prvem raztežaju sledi plezanje po razu iz katerega prestopiš v širši kamin, kjer se stena proti koncu postavi tudi malo bolj pokonci. Ta raztežaj je kar bogat z svedrovci, prav tako pa nudi možnosti za postavljenje dodatnega varovanja. Sledi lažji raztežaj brez svedrovcev, vendar je bila po zaslugi naveze pred nama orientacija lažja. Naslednja dva raztežaja se spet postavita malo bolj pokonci in poujata lepo plezanje v odlični skali z varovanjem na pravih mestih. Po predlogu iz opisa na primorskih stenah sva prvi štant po ključnem raztežaju izpustila, saj se nekaj metrov nad njim nahaja že nov, ki je tudi veliko udobnejši od spodnjega. Sledi še raztežaj in pol lažjega poplezavanje, ki sva ga izkoristila za trening postavljanja vmesnega varovanja. Po treh urah in pol sva izplezala na  trato, kjer pa naju je namesto obljubljenih lepih razgledov pričakala le megla. Sedil je še dostop na Mangart kjer sva pomalicala in nato sestopila po italjaniski poti nazaj do Mangartskega sedla, kjer nama bodeče rože nikakor niso pustile udobnega poležavanja na travah.

Glede na to da je smer navrtana in ponuja plezanje po odlični skali z veliko možnosti nameščanja dodatnega varovanja in lahko orientacijo, je bila super izbira za prvo bolj samostojno hribovsko smer.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja