Grapa v Kuku 45°-55°, 600 m

V soboto sta se Alex in Jure Leban (Soški AO) namenila plezat v Špičje. Ker se je vreme držalo napovedi in je zjutraj ob nizkih temperaturah tudi močno pihalo, sta hitro spustila ambicije in se preusmerila v markantno grapo v Kuku, ki je obetala konstantno napredovanje brez zmrzovanja na štantih. Že pred 11 uro sta bila na vrhu in nam pošiljala slike zmrznjenih obrvi in informacije o super razmerah.

Takoj nas je zamikalo, zato smo v nedeljo Mikuž, Mirt, Marko in jaz turo ponovili. Na dostopu smo sledili opisu na Primorskih stenah ter sledem v snegu in vstop v grapo zlahka našli. Sneg je bil v spodnjem delu mehek, da je bilo potrebno nekaj gaženja. Kmalu pa je podlaga postala trša, tako da smo lahko hitro napredovali do kratkega skoka.  Ozek “kamin” je bil sicer prekrit s prhkim snegom, vendar se je pod njim skrivala dobro predelana plast, zato smo ga z nekaj gibi lahko preplezali brez varovanja. Više se je naklonina grape rahlo povečala, količina in kvaliteta snega pa sta bili ravno pravšnji, tako da smo do vrha res uživali. Izstopili smo že ob 10h dopoldan, se naužili razgleda na samotno Travnikovo dolino in sestopili v smeri Planine za Skalo. Pri planini smo poiskali pot, ki preči pobočje Kuka in ki nas je pripeljala direktno do avta, ki smo ga pustili pred rampo v Vasi na Skali.

Strinjali smo se za je grapa zelo lepa in precej enostavna ter omogoča uživanje v manj obiskanem predelu gora nad dolino Trente.

 

Eden odgovor na “Grapa v Kuku 45°-55°, 600 m”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja