Alpinisticni kamp v Alpsteinu

V drugem tednu junija sem se udelezil alpinisticnega kampa v Alpsteinu, ki ga je organiziralo drustvo ASVZ pod mentorstvom gorskega vodnika Armina in je trajalo od cetrtka 13.6. do nedelje 16.6. Za prenocevanje in proviniat (prosto po K.Jugu) smo imeli organiziran polpenzion v popularni koci Bollenwees ob jezeru Faehalp na priblizno 1500 m. Bilo nas je 5 udelezencev z razlicnim nivojem predznanja, zato smo se prvi dan, po nastanitvi v koci, odpravili v pol ure oddaljen vrtec, kjer smo ponovili plezanje po platah, napredovanje naveze, izdelavo razlicnih sidrisc, zatikanje kajlic, metuljev, uporabo pescenih ur (kapnikov), varovanje na  Reverso in polbic (se vedno standard v Svici), abzajl ter se kaj bi se naslo. V Svici se vsaj zadnjih 20 let ne uporablja vec klinov, smeri so ponavadi navrtane razlicno gosto, le sem in tja se najde se kaksen klin. Med svedrovci pa se dodatno varuje z metulji, zatici in tvorbami terena. Mnogo snovi za prvi dan, tako smo skoraj zamudili na vecerjo – tradicionalni “roesti”. Po vecerji se dogovorimo za plane in naveze.

Drugi dan po obilnem zajtrku krenemo v juzno izpostavljene plate nad jezerom. Z Danijelom plezam “juzno platko” z vrsno koto 1986m, ki je od koce odaljena priblizno 50 min hoje – smer Vzhodni rob 5a, ki ima 7 lepih raztezajev v kompaktnem apnencu z vrsnim izstopom, v bistvu precej podobno Skrbinski plati. Prevec uzivamo in spet skoraj zamudimo na vecerjo. Vremenska napoved za preostala dneva se poslabsa, odlocimo se za plezanje v Kreuzbergu III.

Tretji dan se torej odpravimo proti 1,5h odaljenim Kriznim goram (7 vrhov Kreuzberga) pod ne prevec spodbudnimi oblaki. Tokrat plezam s Timom malo lazjo, 4 raztezajno smer Debeli steber III, ki po skali in stilu spominja na vrsni del Debelakove v Mojstrovki, ce me spomin ne vara. Plezanje je precej izpostavljeno, vzhodna stena se navpicno dviguje nad dolino Rena vec 100 m. V sosednjem stebru poteka vaja gorske resevalne sluzbe, ki si za oceno situacije pomaga tudi z dronom. Megla 1 : tehnologija 0.

Zadnji dan ponoci pade precej dezja, zato se ponovno odlocimo za plezanje v juznih platah, ki se precej hitro osusijo. Malo smo omejeni z urnikom, saj nacrtujemo odhod od koce najkasneje ob 15h. Tudi zadnji dan plezam s Timom, tokrat Centralno smer 5a A0 (5c), ki s 5 raztezaji in 160 m predstavlja ravno pravsnji dopoldanski izziv. Komaj odpravimo abzajl, ze zacne rositi, zato pospesimo korak proti koci in nato proti avtu. Prijetnega podaljsanega vikenda je bilo prehitro konec, za namecek pa nas je ob prihodu v Zurich pricakala neprijetna poletna sopara. Hja, bo treba vec v hribih ostati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja