Veliki Draški vrh DKV ( V, 400m)

V soboto 2.7 smo z Erikom, Rokom in Jernejem plezali smer DKV v Velikem Draškem vrhu. Tokrat je budilka zvonila ob skoraj človeški uri in ob 5.30 smo že drveli proti Gorenjski. Vsak s svojim nahrbtnikom smo nekaj pred 8 uro sopihali iz parkirišča v Krmi steni. Avantura se je začela že na dostopu, ko smo morali prehiteti čredo krav, ki so jih gnali na pašo in so več kot očitno pojedle travo s pretečenim rokom trajanja tako da smo do njih ohranjali razdaljo in čakali na strateško točko za prehitevanje.  Po dobri uri dostopa stojimo pod steno in poiščemo vstop.

 Pred nami je bila v smeri že ena naveza, ki je nad nas med plezanjem spustila kar nekaj konkretnih rafalov kmenja. Prvi raztežaj splezamo nenavezani z iskanjem prehodov do prvega detajla smeri v katerega prvi zagrize Jernej. Po pošteni borbi pripleza do varovališča nakar zaslišimo kovinski zvok in njegov reverso poleti mimo nas do melišča. Na srečo smo imeli še rezervnega, ki mu ga je uspelo obdržati do vrha smeri.  Sledita dva raztežaja lažjega plezanja nakar pridemo do druge petice v smeri, ki zopet poteka po zajedi s previsom, je pa ta raztežaj res dobro opremljen s klini. Spet sledi nekaj lažjega plezanja, vendar je skoraj vsak raztežaj začinjen z kakšnim malo težjim delčkom. Sledil je še en raztežaj V-, ki poteka po platah in ga zaradi slabe tehnike pač nisem uspel prosto preplezati. Do vrha smeri sledi še nekaj lažjih raztežajev v malo slabši skali kot nas je spremljala do sedaj. Za izstop smo namesto original variante izbrali naloženo rampo. Na vrhu smeri smo stali po dobrih šestih urah plezanja.

Smer lepa, v glavnem dobro nabita s klini, tudi sidrišč je veliko, skala je dobra razen v zadnjih raztežajih kvaliteta nekoliko pade.

Sledil je še sestop oz. dostop do avta saj smo se najprej povzpeli še na Veliki Draški vrh, da nismo izgubljali preveč časa z iskanjem poti. Na poti smo dotočili še vodo pri Vodnikovem domu in se brez nepotrebnega obotavljanja odpravili naprej. Pri avtu smo bili po dveh urah in pol hoje od vrha Velikega draškega vrha.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja