2. tabor alpinistične šole 23/24 v Dolo… Lepeni

Drugi tabor v okviru šole je pod streho. Sicer se ni izšel po planih v Dolomitih, ampak v domačih Julijcih. Tabor je na sploh postregel z zelo dobrim vzdušjem, dežja pa kljub napovedi vseh možnih modelov skoraj ni bilo. Tečajniki so okusili plezanje na kline in v krušljivi skali, kar je omogočilo dober učni proces.

Prebivali smo v bivaku v Lepeni in odkrivali posebnosti domačih gora. Vse skupaj smo začeli dan pred odhodom na sestanku, kjer smo nekaj rekli o spremembi lokacije, vremenu in možnih navezah. Še nekaj modrih nasvetov vodje šole o tem, da moramo iz opreme nujno prečrtati kratke ali bombažne hlače, in plavih navodil o opremi in že smo bili skoraj na poti.

V petek se nas je v Lepeni zbralo 10: družina Koren in Luka V., Drejc in Danijela, ki sta s seboj vzela Aljošo, ter Rok, Teja in Jana. Borba za jogije je prvi dan odpadla, saj je bivak dovolj prostoren. Sledil je hiter pregled planov za naslednji dan. Nam pa kljub odločnosti načelnika, da bo ob 22h v vodoravnem položaju, to ni najbolj uspelo. Noč je bila kratka in polna zvočnih učinkov. Trojna naveza je prvenstveno osvojila smer Smrčač in s tem razkrinkala vse občutljive duše z rahlim spancem.

Ob 6h so tokrat zapele tri budilke, ki so večino vzponov lačnih odnesle ob okno preverjat vreme. Hitra razporeditev po avtih, in že smo bili vsi na poti pod stene. Dan je bil poln uspehov. Ženska naveza Tanje in Jane je kljub složni izbiri bombažnih hlač uspela kot prva priti do vrha Krajcarce v Velikem Vršovcu. Izbira krajših bi se morebiti bolje obnesla, saj so mokre trave na dostopu precej visoke, a bi bilo to najverjetneje že igranje z usodo. Naveza Teje in Roka je dosegla vrh Albince in ob tem požrtvovalno pomagala še drugim navezam pri sicer neprijetnem prehodu čez snežišče. Drejc in Danijela sta v sicer Pocarski smeri (ki je zares »pocarska«, kot pravi Danijela) uspešno krstila Aljošev prvi vzpon v alpinistični smeri. V prvem poskusu je sicer poleg na novo spoznanega gibanja v gorah, spoznaval tudi Drejčev slog »nikoli po eni smeri«. Je pa pri tem pokazal tudi dobro mero iznajdljivosti in se krstu izognil s podkupnino hmeljevega zvarka.

Za tuš smo danes poskrbeli na poti domov – sledilo je kopanje v Lepenjici in lovljenje sončnih žarkov na skalah (samo za drzne, seveda). Pošteni ljudje hodijo baje domov še pri svetlem, a smo zadnjo navezo, ki je zabeležila poseben uspeh in pošteno iz skale pobrala vse, kar so vanjo namestili, dočakali, ko je že davno padel mrak. Zlatku, Katarini in Luku V., je uspela prva ponovitev smeri Gospodar prstov, ki je doživela prvenstveni vzpon pred skoraj desetletjem. Gorivo: sendvič s šalamom. Posebni učinki: občudovanje tudi od vseh zbranih kozorogov. Čestitke!

Zvečer so se nam v Lepeni pridružili še Luka P., Urban, Mitja in Kim z gručo trojanskih krofov. Noč je bila tokrat mirnejša. Ponovitve že znane smeri je tokrat preprečevala Kim, ki sicer od spanja ni imela veliko, je pa vsem ostalim omogočila, da so naslednjega dne spočiti napadli nove smeri.

Noč je prinesla nekaj dežja, kar je na žalost odneslo nekatere člane na suho, na jug, hkrati pa je pomenilo tudi mešanje navez. Kim je na hitro rešila zagato s pomanjkanjem alpinistov in nas postavila v nove naveze. Tudi danes so zapela kladiva. Rok, Teja in Jana so si pravično razdelili tri raztežaje in po začetnem srečanju z navezo Mitje na prvem štantu ter razpravi o tem, kdo je komu vzel smer, na hitro opravili s smerjo in manj hitro z zelo zabavnim sestopom. Mitja tokrat ni ničesar prepustil naključju in vzel zadevo v svoje roke. Luku P. je omogočil tudi plezanje v vodstvu (da se kdo ne bo slučajno spraševal o upravičenosti) in na vrhu smeri veselo krstil tako Aljošo kot Luko P., ter se za tem povabil še na zasluženo pivo. Drejc in Urban sta danes preverila detajle in svedrovce v Harlekinu in odplezala najdaljšo smer tabora. Danijela in Kim sta se danes gibali med rožicami in zelišči – priporočata obisk Bavšice. Ostal je le še standardni opravek v Lepenjici in dilema večera: pašta ali riž?

V nedeljo smo šli plezat vsi. Z nekaj čarovnije se je to dalo tudi ob prisotnosti le treh alpinistov. Jana, Rok in Teja so se ambiciozno podali v Aic v Zidno steno. Tri raztežaje pod vrhom so bili sicer primorani po pameti obrniti, a učnega procesa zabijanja in izbijanja klinov, spoznavanja krušljive skale, prilagajanja na prečke in plazenja po grušču ne moremo zanikati. Prvega abzajla na sidrišču narejenem iz klinov pač ne pozabiš nikoli, še posebej, če temu sledijo še štirje. Skozi Kranjsko poč je danes peljal vlakec. Naveza štirih, ki je pokazala moško skrb za nežnejši spol. Urban in Drejc sta vsak na enem koncu vrv do vrha privarovala Danijelo in Kim. Ker se je navezi Mitje, Luka in Aljoše sobota tako dopadla, so želeli danes obiskati kar vse naenkrat in tako ob miksu treh smeri dalje pridobivali alpinistično znanje. Da ne bo dileme, tudi danes smo se, sicer premraženi in v manjšem številu, že tradicionalno vrgli v tolmun.

V torek se z vremenom nismo trudili več. Nekateri smo imeli še nekaj moči za frikarijo. Tudi glavam so se danes zdele krajše smeri veliko bolj privlačne. Jana in Rok se nista pretirano trudila z ogrevanjem in sta se zagnala kar v previse (saj smo pa ja dobri po vsem tem učnem procesu), sledila jima je tudi Teja, ki se je pogumno lotila kar vsega po vrsti, malo na topa in malo naprej. Danijeli je bilo danes vse težko, Drejcu pa premalo, zato se je odločil, da smeri niso vredne obrabe plezalk. Kim je iskala sonce v steni in na travniku, Aljoša pa je iskal »škodelce«. Dokaj hitro smo se vdali utrujenosti in tabor zaključili še z zadnjim hitrim skokom v Sočo, preden nas je dokončno ujel za vsak dan napovedan dež.

Tabora se je udeležilo sedem tečajnikov in sedem članov.

Plezane so bile naslednje smeri:

1. Nad Šitom glava, Albinca V-/III-IV 200m, 22.6.2024, Rok, Teja

2. Veliki Vršovec, Krajcarca 6a+ 210m, 22.6.2024, Tanja, Jana

3. Lešarjeva peč, Gospodar prstov: VI+/IV-VI, 300 m, 22.6.2024, Zlatko, Katarina in Luka (prva ponovitev)

4. Grebenec, Kombinacija: Pocarska smer IV-/III 200m, Pstuh IV+/III 200m, 22.6.2024, Jernej, Danijela, Aljoša

5. Nad Šitom glava, Kranjska poč IV/III-IV 250m, 23.6.2024, Mitja, Luka, Aljoša

6. Nad Šitom glava, Svinjska gostija VI/V,III 150m, 23.6.2024, Rok, Jana, Teja

7. Veliki Vršovec, Harlekin/Arlecchino: 6c+ 440m, 23.6.2024, Jernej, Urban

8. Nad Šitom glava, Kranjska poč IV/III-IV 250m, 24.6.2024, Jernej, Daijela, Kim, Urban

9. (neuspešen poskus) Zidna stena, Aic V+/IV, 350 m, 24.6.2024, Rok, Jana, Teja

10. Nad Šitom glava, Kombinacija smeri Bence-Grohar IV 200m, Košir-Brelih IV/III 200m, Albinca V-/III-IV 200m, 24.6.2024, Mitja, Luka, Aljoša

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja