Briljantina v Mangartu (6b, 400m)

V petek sva z Mitjo Mikužem plezala Briljantino (6b, 400m) v zahodni steni Mangarta.

Dostop je udoben, saj avto parkiraš pred rampo na Mangartskem sedlu, nato pa odpešačiš naprej po cesti do ovinka krožne ceste, kjer je že od daleč vidna stezica, ki te prek melišča pripelje do pod stene (cca pol ure).

V prvem raztežaju je kar zanohtalo, saj je jutranja temperatura skale v nasprotju z ozračjem že septembru primerna. Ko so se prsti ogreli, pa se je začela čista uživancija. Osrednji del smeri poteka čez čvrste plate, ki od spodaj zgledajo težke, ko pa se jih lotiš, se šalčke in stopi kar pojavljajo pod rokami in nogami. Detajl smeri predstavlja zajeda, kjer potrebuješ le nekaj domišljije in že si čez.

Od začetka do konca je plezanje zabavno, skala je odlična, svedri pa so postavljeni tako, da ne potrebuješ nobene dodatne opreme. Vse “težje” gibe izvajaš v bližini varovala, le v lažjih delih so ta postavljena kakšen meter bolj narazen. Informacija iz Primorskih sten (primorskestene.com), da v tretjem raztežaju manjka ploščica na enem svedrovcu drži, vendar je naslednji svedrovec postavljen blizu, tako da to ne predstavlja večje nevarnosti.

Smer sva preplezala v 8 raztežajih, saj sta obe lahki prečki (I-II) krajši kot na skici in ju brez težav povežeš s predhodnim raztežajem. Na vrhu sva se strinjala, da je to ena lepših smeri, kar sva jih letos plezala in zaradi odličnega varovanja prav res dopustniška. Tudi ocene so plezalcu prijazne, saj bi vsem lahko odbili kakšno črko. To, ali pa sva midva enostavno dobra plezalca ;D

Vsekakor mislim, da se bo v to steno še vredno vrniti..

Jana Piculin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja